Áttekintés

Csopaki Kódex

A Csopaki Kódex egy független eredetvédelmi és védjegyoltalmi rendszer, melynek fókuszában Csopak és hagyományos fajtája, az olaszrizling áll. Megalkotásának célja a csopaki bor minőségének magasabb fokú védelme. A Csopaki Kódex négy pillérbe gyűjtve tartalmaz termelési előírásokat. A védjegyével ellátott boroknak az ország legszigorúbb minőség- és eredetvédelmi szabályainak kell megfelelnie.

Kódex védjegy

A Kódex védjegyében szereplő kétfarkú oroszlán eredetileg a Csopakon élt nemesség középkori pecsétjéről származik, ma egyben Csopak község hivatalos címerének központi figurája is. A Kódex védjegy hivatalosan bejegyzett megjelölés, melynek tulajdonosa a Csopaki Önkormányzat.

kodex-és-község-logó

A védjegyben szereplő VINEA CSOPAK NOBILIS DISTRICTUS felirat az i.sz. III. században, Probus római császár által életre hívott VINEA PANNONIAE NOBILIS DISTRICTUS eredetmegjelölés felelevenítése. Az eredeti ókori megjelölés célja a Pannóniából – köztük a Balatonról – származó és a birodalom más tartományaiba is eljutó nemes borok megkülönbözetése és nyilvántartása. A Kódex védjegyében szereplő latin szöveg ennek földrajzi szűkítése. Jelentése: “Csopak Nemes Szőlőterületeinek Bora”. A Kódex nemes területei közé Csopak körzet 5 településének 26 első osztályú dűlői és aldűlőik tartoznak. A latin felirat a védett területek közös megjelölése, rövidített formája VINEA CSOPAK.

A védjegy latin feliratának másik fele a CODEX VINITORIS, melynek jelentése “Szőlőtermelők Szabályzata”. A szöveg a Csopaki Kódex termelési előírásaira utal. A Kódex védjegyével ellátott bor ugyanis a tőkék megmetszésétől a kész bor palackozásáig folyamatos és szigorú ellenőrzés alá esik.