Csopaki bor

Csopak jelentései

Csopak neve bortörténeti szempontból három jelentéssel bír:

  • Egyrészt a Balaton északi partjának keleti felén végignyúló Balatonfüred-Csopaki borvidéken egy önálló bortermő körzet neve, mely 5 település szőlőhegyeit foglalja magába.
  • Másrészt Paloznak, Lovas, Alsóörs és Felsőörs mellett a körzetet alkotó öt bortermő település egyike.
  • Harmadrészt Csopak egy meghatározott bortípus neve is, mely kizárólag az öt település szőlőhegyeiről származó olaszrizling szőlőből készülhet.

térkép_pohár_nemhivatalos

Csopak és az olaszrizling

Az olaszrizling szőlő feltehetően először a XIX. század első felében, osztrák közvetítés által jelent meg Csopakon és vált az akkor még vegyesen telepített, de főleg furmintot és mellette sok más helyi fajtát felvonultató szőlők egyik alkotóelemévé.

A század második felében megjelenő filoxéra vész teljesen kipusztította a környék szőlőit. A betegség lecsengését követő szőlőrekonstrukciók során a gazdák egyértelműen az olaszrizling telepítése mellett tették le a voksukat és rövid időn belül a korábbi vegyes telepítésű szőlők helyén megbízhatóbb és jobb minőséget adó egységes olaszrizling táblák jelentek meg. A fajta kiválóan alkalmazkodott a helyi klímához és talajviszonyokhoz, igazi otthonára lelt Csopakon.

XX. század elejétől a Csopaki Olaszrizling népszerűsége folyamatosan nőtt és országosan ismertté vált. A csopaki szőlőhegyek, mint a fajta elsőrangú termőhelyei kerültek be a köztudatba. A borértők számára Csopak és az olaszrizling neve hosszú évtizedekre összeforrt, megszületett a Csopaki!

Az olaszrizling csopaki jelenléte pedig olyannyira tartós maradt, hogy a szocializmus mennyiségi szemléletű “ültetvénykorszerűsítései”, illetve a rendszerváltást követő borpiaci “divathullámok” újkeletű fajtatelepítései sem tudták számmottevően megváltoztatni a fajta évszázados vezető szerepét.

Csopaki reneszánsz

Csopakon az elmúlt években egy páratlan helyi összefogás segítette elő, hogy a borkultúra az elmúlt bő száz év hagyományaira építkezve megújulhasson:

  • Hegyközségi kezdeményezésre sikerült elérni, hogy a Balatonfüred-Csopaki borvidék szabályozásában Csopak eredetmegjelöléssel kizárólag olaszrizling bor kerülhessen forgalomba. Ezzel az országban egyedülálló módon csak Csopakon fordul elő, hogy egy termőhely nevét kizárólag egy szőlőfajta bora viselheti.
  • A Csopaki Önkormányzat kezdeményezésére a csopaki szőlők helyi jelentőségű védett természeti terület besorolás alá kerültek.
  • Termelői kezdeményezésre a bovidéki szabályozás mellett egy független, kétszintű minősítési rendszer lépett életbe.
  • A termelők és a Csopaki Önkormányzat közös munkája eredményeként létrejött a Csopaki Kódex védjegyoltalmi rendszere. Az előírásai szerint készült boroknak az ország legszigorúbb minőség- és eredetvédelmi szabályozásának kell megfelenie.

darumadár_széles