GUDEN KISBIRTOK

A Csopaki Kódex hazánk legszigorúbb eredetvédelmi rendszere. A csopaki, paloznaki, lovasi, alsóörsi, felsőörsi dűlőkről Hegybor és Dűlős bor elnevezéssel kerülhetnek palackba az olaszrizlingek és a furmintok,  Csopaki Kódex borként pedig azok, amik a Kódex szigorú előírásainak is megfelelnek.

Alapítás éve 2012
Borász Molnár Szabolcs
Saját terület 1,2 Ha
Integrált terület
Csopak Kódexte területek Slikker
Kertmög
Fő szőlőfajták az Or. Mellett Kékfrankos
Össze palackmennyiség 4500
Egyéb területek
Vendéglátó egységek
Éves rendezvények Guden Nap
Guden Mise
Jazz Koncert

Guden Kisbirtok területe nem nagy, mindössze 1,2 hektár, erről készíti Molnár Szabolcs borász az évi mintegy 4500 palack bort olaszrizlingből és kékfrankosból. Ennek fele a Slikker és a Kertmög dűlőben található, innen kerülnek ki a Kódex borok. A birtok azonban nem csak amiatt figyelemre méltó, mert ilyen kis területről ilyen sok magas minőségű bort készítenek. Aki meghallja Guden Vitéz legendáját, az azonnal megérti, hogy a három jóbarát miért élesztette újra a XI. századi birtokot 2012-ben. Pedig ők igazából nem is terveztek közös borbirtokot…

Az egész úgy kezdődött, hogy a paloznaki plébános 2011-ben megkereste Molnár Szabolcsot, a Jásdi Pincészet borászát, és megmutatta neki a Slikker-dűlő nem éppen jó állapotú ültetvényét. De mielőtt a borász határozott nemet mondott volna rá, elkezdett mesélni Guden vitézről. Guden – akinek a keresztnevét azóta sem tudja az utókor – Szent László seregében szolgált, de egy csata előtt sejtette, hogy nem fog visszatérni, így birtokát, szőlőit, szántóit, erdőjét, jószágait az egyházra hagyta. A veszprémi érseki levéltárban máig olvasható végrendeletében mindezért cserébe csupán annyit kért, hogy emlékezzenek meg szolgálatairól, és a lelkéért évente egyszer misét mondjanak. Molnár Szabolcsnak tetszett a történet, el is mesélte két barátjának, Gősi Péternek és Csidei Zoltánnak, végül így hárman közös pincét alapítottak, és felélesztették az időközben elsikkadt hagyományt: a paloznaki templomban minden október harmadik szombatján a mise a vitéz lelkéért szól.

A Guden Kisbirtokon a kezdetektől magas minőségű borok készülnek, az egykori vitéz szőlője, a Slikker dűlő olyan jó terület, hogy az onnan származó borok megfelelnek a Csopaki Kódex szigorú előírásainak. De ezen túl is az indulás óta számtalan díj nyertesei, ennek ellenére a legenda köré épült pincészet továbbra is egy szerelemprojekt, ahol a tulajdonosok olyan bort készítenek, amit a kedvük tartja – az meg a fogyasztók nagy szerencséje, hogy történetesen az alapanyag is kiváló, a hozzáértő kezek közül pedig remek borok kerülnek ki. Olyanok, aminek minden kortyából érezni, hogy csopaki, a jobbik fajtából. Guden vitéz büszke lenne rá, hogy a birtoka méltó utódok kezébe került!

Kódex borok és évjáratok:

Guden Pince Guden Kertmög 2013 Kertmög 2013
Guden Pince Guden Kertmög 2015 Kertmög 2015
Guden Pince Guden Slikker 2015 Slikker 2015
Guden Pince Guden Kertmög 2016 Kertmög 2016
Guden Pince Guden Slikker 2017 Slikker 2017
Guden Pince Guden Kertmög 2018 Kertmög 2018

Molnár Szabolcs és Gősi Péter is beszél a Kódex védjegyről a Kódexet bemutató alábbi kisfilmben:

Vélemény, hozzászólás?