Olaszrizling Szerintünk 2015 – Beszámolók

szöveglogó_szélesJásdi István

“A hatodik péntek esti borász vacsorán először avval az illúzióval kellett leszámolnunk, hogy a Kárpát medence időjárása nagyjából egységes és 2014 mindannyiunk számára a legcsapadékosabb, leg -növényvédelem próbálóbb évjárata volt.

Harmincötünk – borosgazdák a Balaton mellől, a Garam mentéről, Eger és Gyöngyös környékéről, felső-Pannóniából a szőlő vegetációs időszakában sokszor évszázados csapadékrekordokat, egyszer-egyszer –mint Gyöngyösön és Egerben- teljesen átlagos időjárást regisztráltunk. Akinél – mint a Dél-Balatonon a legtöbb zivatar a dühét kiadta – ott másfél méter eső is eshetett, ahol meg valamiért a felhők odébb vonultak, talán fél-annyi.

Az Olaszrizling mert, hogy mindannyian 2014-es tételeket mutattunk be- nem mazohizmusból, hanem a tanulságok miatt- meglepően jól vizsgázott.

A legtöbb fajta pedig elbukott a kevés napsütés és az özönvízszerű esők időszakában.

Lisztharmat, peronoszpóra és a botritisz tizedelte a szőlőket.

Aki legtöbbünkhöz hasonlóan csak egészséges szőlőt volt hajlandó szüretelni elfelejthette a 2013-as mennyiségeket Majdnem mind lemondhattunk a dűlő-válogatásokról, amelyek az alapborokat erősítették. Soha nem dolgoztunk még ilyen sokat, ennyire kevésért.

Az Olaszrizlingek azonban, sokszor saját meglepetésünkre is tartalmasak, élvezhetőek voltak. Kemény savaik február elejére civilizáltabbaknak mutatkoznak. Akadtak kiemelkedő tételek a Balaton mellől, Gyöngyösről, a Garam mentéről is.

Megértettünk valamit abból miért vált ennyire fontos fajtává eleink számára itt a Kárpátok karéjában. Minősége, ellenálló képessége segít abban, hogy a gazdája megéljen a legnehezebb évjáratokban is.

Szombaton a délutáni sétáló kóstolón, amelynek jegyei már két hete elfogytak, a vendégek 2013-as és korábbi tételeket kóstoltak. 35×2 tételt. Dűlő és hordó-válogatásokat méltó helyszíneken, méltó körülmények között, jó társaságban. A 13-as borok mostanra megértek és egy nagyszerű évjárat összes erényeit felvonultatták. Érett savak, jó egyensúly, izgalmas termőhelyi karakter jellemezte a legtöbb tételt. Kreinbacher 6-os Szt.Ilonája, Bussayék 8-asa és egy sor 10-es, 11-es tétel azt bizonyította, hogy egy jó házból való Olaszrizling az érleléssel magasabb dimenziókba is elérhet.

Ezúttal a rendezvény sikeréhez nagyban hozzájárult a délutáni napsütés, hozta formáját a balatoni panoráma és nem akadt gond a szervezéssel, közlekedéssel sem.

Akik a 70 tételen túl még bírták, Füreden after-partyzhattak hajnalig. Másnap azt mesélték emelkedett volt a hangulat a Kredencben, a Figula Borbárban és a Borgalériában is.

A legkitartóbbak mellet új erők – stílusos vidéki éttermiségiek – is megjelentek a Borteraszon, vasárnap délben, ahol a csopaki és kürti borokhoz az etyeki Manga, a füredi Baricska, a perbáli Walter és a veszprémi Chianti chefjei főztek, sütöttek nagy gasztro-ebédet és fogadták utána a „standing ovation”-t.

Jövőre újra Veletek Csopakon!”

Kovács Tamás

“Az idei rendezvény ismét bebizonyította, hogy az olaszrizling iránti érdeklődés, valamint a fajtába vetett bizalom folyamatosan növekszik. A termelők és a rajongók immár harmadik alkalommal egy hétvége erejéig egy élő közösséget alkothattak. A közösségben rejlő építő erő pedig évről-évre megmutatkozik a borok stílusának közeledésében és a különböző termőhelyekről gyűjtött tapasztalatok kölcsönös megosztásában. Az elkövetkező évek feladata, hogy ez a közösségi gondolkodás túlmutasson az olaszrizling történelmi termőhelyeit feldaraboló országhatárokon és az “Olaszrizling Szerintünk” a tágabb régió számára is egy szakmai műhellyé válhasson. Idén már két országból érkeztek kiállítók, Dr. Mészáros Gabriella mesterkurzusán pedig összesen 4 országból lehetett olaszrizlinget kóstolni. A pannon klíma termőhelyeinek közös nevezőjeként megjelenő olaszrizling komoly távlatokat nyit egy markáns közép-európai borkultúra megteremtésében.”

Pintér Zsolt

“Idén is izgalmas munka vette kezdetét novemberben, amikor elkezdtük szervezni a 2015-ös Olaszrizling szerintünk rendezvényt.  Többek között ez azért is nagy élmény mert a borászatok ezt nem fesztiválnak érzik első sorban, hanem egy nagyon jó baráti, szakmai rendezvénynek. A szokásos péntek esti borászvacsora és borkóstoló jó hangulatban zajlott. Tornai Tamás mondta: „ennyi borász talán még soha nem volt ilyen őszinte egymással még” Úgy gondolom nem csak az őszinteség, hanem a nyitottság volt jellemző az este hangulatára. Borászbarátaink határon túlról a Garam-mentéről egy teljesen új színt hoztak az Olaszrizling Szerintünk eddigi hangulatához, mind stílusban mind szívben.

A vacsora után, akik maradtak éjszakára még folytatták a szakmai eszmecserét kedvenc fogadósunknál Hajdu Attilánál a Fürjes Villában. Attila már harmadik évben a hivatalos szállásadója a borászvendégeink és a mi nagy örömünkre és őszintén mondhatom, legalább olyan jó vendéglátós mint sportember.

Szombaton a sajtótájékoztató után Mészáros Gabriella egy fantasztikus borsort mutatott be és nagyon magas szakmaisággal és profizmussal vezette be  a közönséget a  Kárpát-medencei Olaszrizlingek világába. Mire az előadás lezajlott már nyitott kapukkal vártuk a rendezvényre regisztrált vendégeket. Mivel hely szűkében csak korlátolt jegy állt a rendelkezésre, nagyon sajnáljuk, hogy mindenki nem fért be, aki kíváncsi volt az olaszrizlingekre. A szikrázó napsütés és csodás februári időjárás is kedvezett a rendezvénynek. A rendezvény két helyszínén a Szent Donát Birtokon és a Jásdi Borteraszon egyaránt ki kell emelnem a nagyszerű személyzetet és figyelmes segítőinket. Köszönjük Csopak település Polgármesterének, Ambrus Tibornak, hogy támogatta  a rendezvényt és lelkes Olaszrizling rajongó, illetve a Csopaki Kódex híve. A rendezvényt követően este Köteles Zsoltnál ettünk a Horvát Házban hangulatos baráti környezetben egy jó vacsorát, majd a „funky olaszrizling” kifejezést a Dobai Andrisnál a  Kredencben értettük meg igazán.

Vasárnap a rendezvény hivatalos ebédjén a Jásdi Borteraszon egy tökéletesen komponált ebédet tálaltak a regisztrált vendégeknek Martonosi Zsolték (Chiant, Baricska ügyvezetője) a Stílusos Vidéki Éttermiség égisze alatt, Ruprecht László kreatív Chef közreműködésével. Külön kiemelném Martonosi Zsolt elhivatottságát és munkáját a balatoni vendéglátásban, a szombati kóstolón hideg falatkákat is a csapatával biztosította az éhező olaszrizling hívőknek.

Jövőre újra Olaszrizling Szerintünk, már készülünk új ötletekkel és meglepetésekkel!”

Jásdi Attila

“Pénteken kicsit késve érkeztünk a szakmai programra és lemaradtunk az első három borról, valamint Édesapám nagyívű köszöntőjéről. A maradék harmincnégyet becsülettel végigkóstoltuk, az első háromból volt még a hűtőben és Apámmal elég gyakran beszélünk, így nem ítéltem veszteségnek a dolgot. Leültünk a gyerekasztalhoz (Homonna Attila, Nagy Laci, Szabó Gyula, Pintér Zsolt) abban a reményben, hogy az idén nem ültetnek szét minket rosszalkodásért. Megúsztuk. Az évjárattal kapcsolatban nagyobbrészt úgy láttuk, hogy kezdeti félelmeink ellenére az eredmény jóval jobb, mint amire számítottunk. Sok iható, néhány jó és egypár egészen klassz bort kóstoltunk. Savban nem volt hiány. Szintén sokak szájából elhangzott, hogy az Olaszrizling rossz évjáratban is képes elfogadható bort adni, ami ismét megerősítette a fajtába vetett hitünket. Közhelyszáma megy ugyan, de 2014 újabb leckét adott abból, hogy a borkészítés elsősorban a szőlőben és a termőterületen dől el, a pincében pedig csak finomítani lehet a dolgokon (vagy tovább rontani rajtuk). Az idén ábécésorrendben haladtunk a meghívottak között és tavaly óta termelőnként már csak egy-egy bort kóstoltunk az aktuális évjáratból, ami lehetővé tette azt, hogy mindenki és minden bor megfelelő figyelmet kapjon. Gősi Peti – az évjárat savaihoz alkalmazkodva – jelentősen megnövelte a vacsora zsírtartalmát és a tarja mellé panko-morzsában rántott véres hurkát is kaptunk. Jó volt nagyon! Szombaton egy órára klakkban-frakkban és napsütéssel vártuk a vendégeket, termelőnként két-két borral. Messze még az az idő, amikor a sétálókóstolók vendégei szépen sorban, fejenként három és fél percet töltve minden termelővel haladnak el a pultok előtt, de hála a kiválóan teljesítő beengedőlányoknak és Gősi úréknak, a kóstolót nagyon jó hangulatban és problémamentesen abszolváltuk. A lányok kitüntetést is kaptak Jásdi Úrtól. Rövid szundi után a Kredenc felé vettük az irányt a Molnár fivérekkel, ahol kötetlen beszélgetés, tánc, zene és újabb rizlingek (és levezetésként egy szürkebarát) színesítették tovább az estét. A vasárnapi ebéden családi körben, Pintér Zsoltiékkel kiegészítve egy kicsit álmosan örültünk az egyesített Manga-Baricska-Chianti-Walter Művek tálainak és Molnárék, nameg a saját borainknak.

Összegzésképpen a foglalkozás elérte célját, jövőre megismételjük a gyakorlatot és mindenkit várunk újra szeretettel.”

 

Martonosi Zsolt

Az “olaszrizling szerintünk” az egyik kedvenc rendezvényünk, főképp mert emberléptékű,  családias hangulatú, ahol a borászok és a borkedvelők szó szerint egymásra találnak. A Jásdi Borterasz minden évben tökéletes helyszíne az eseménynek, a jó hangulat mellett idén szerencsére az időjárás is velünk volt, gyönyörű napsütésben telt a délután a remek panorámájú teraszon (is). A vasárnap a SVÉT négy étterme által megrendezett borebéd méltó megkoronázása volt a hétvégének, ahol is az érdeklődő vendégsereg remek hangulatban töltötte az időt a finom fogások és kiváló borok kíséretében.

Dobai András

„Az olaszrizling szerintünk remek szakmai rendezvény. Igazi vendégbarát téli balatoni  program.  Az olaszrizling szerintünk sokszínű…és ez nagyon jó…mi itt a Kredencben így szeretjük, csak lazán de azért vibráljon is az a ReggaeRizling…”