FEKETE PINCE

A Csopaki Kódex hazánk legszigorúbb eredetvédelmi rendszere. A csopaki, paloznaki, lovasi, alsóörsi, felsőörsi dűlőkről Hegybor és Dűlős bor elnevezéssel kerülhetnek palackba az olaszrizlingek és a furmintok,  Csopaki Kódex borként pedig azok, amik a Kódex szigorú előírásainak is megfelelnek. 

A csopaki Fekete Pince borait a 2006-os évjárattal ismerhettük meg. A kis családi birtok mindössze egy hektáron gazdálkodik a Hegyalja dűlőben, ahol kizárólag olaszrizlinget termelnek. Komoly terméskorlátozás mellett évente néhány száz palackos tételben készülnek a borok, kifejezetten csak hagyományos kézi technológiával, amihez 220 literes kis tölgyfahordókat használnak.

A borokat a tulajdonos, Fekete Zsolt készíti. Filozófiájuk non-intervencionista, ami annyit jelent, hogy semmilyen módon nem avatkozak bele a szőlőlé borrá nemesedési folyamatába, hanem igyekeznek azokat a feltételeket megteremteni, ami az elmúlt évezredek során a kiváló csopaki borokat létrehozta. Hagyományos módon kézi erővel, ősi fakosaras présben dolgozzák fel a szőlőt, gravitációs eljárással, vagyis nem préselik túlzottan a bogyókat. Pincéjükben kizárólag csak a pince vadélesztő kultúrája indítja be az erjedést, semmilyen tápot, fajélesztőt, adalékanyagot nem használnak. Semmilyen modern technológiával nem rendelkeznek. A szőlőlevet általában közvetlenül fahordókba töltik és seprőn érlelik legalább 6-9 hónapig, ezután palackozzák. Ezt követően a borok általában további két év palackérést követően kerülnek piacra.

A csopaki Fekete Pince is egy igazi kincs a borvidéken, érdemes felfedezni!

Kódex évjáratok:

Fekete Pince Fekete Hegyalja 2013 Hegyalja 2013
Fekete Pince Fekete Hegyalja 2014 Hegyalja 2014
Fekete Pince Fekete Hegyalja 2015 Hegyalja 2015
Fekete Pince Fekete Ötsoros Hegyalja 2015 Hegyalja 2015
Fekete Pince Fekete Hegyalja 2016 Hegyalja 2016
Fekete Pince Fekete Hegyalja 2017 Hegyalja 2017

Fekete Zsolt 9:41-től beszél a Kódex védjegyről a Kódexet bemutató kisfilmben:

Vélemény, hozzászólás?