HOMOLA PINCÉSZET

A Csopaki Kódex hazánk legszigorúbb eredetvédelmi rendszere. A csopaki, paloznaki, lovasi, alsóörsi, felsőörsi dűlőkről Hegybor és Dűlős bor elnevezéssel kerülhetnek palackba az olaszrizlingek és a furmintok,  Csopaki Kódex borként pedig azok, amik a Kódex szigorú előírásainak is megfelelnek.

 

Alapítás éve 2009
Borász Homonna Attila, Nagyváradi Péter
Saját terület 15 Ha
Integrált terület 15 Ha
Csopak Kódexte területek
Hajnóczy 1 Ha
Sáfránkert 4 Ha
Fő szőlőfajták az Or. Mellett Kékfrankos, Furmint, Syrah
Össze palackmennyiség 105000
Egyéb területek Tihany (Lapi dűlő), Csopak, Paloznak, Alsörs
Vendéglátó egységek
Homola Borterasz Egész evben nyitva
Sáfránkert Étterem Egész évben nyitva
Éves rendezvények Paloznaki Jazz Pinik
DJ a szőlőben
Családi szüret

A Kódex borok egyik termelője a Homola Pincészet, melyet Homola Szabolcs alapított 2009-ben a Csopak melletti Paloznakon, az alig 400 lelket számláló településen. A 15 hektár saját területen gazdálkodó borászat Homonna Attila főborász vezetésével évente bő százezer palack bort készít, az olaszrizling mellett kékfrankosból, furmintból és syrahból. Csopaki Kódex besorolás alá az 1 hektáros Hajnóczy dűlő és a 4 hektáros Sáfránkert tartozik, a többi terület Tihanyban, Csopakon, Paloznakon és Alsóörsön található.

 

A Homola Pincészet neve nem csak a kiváló minőségű borokkal fonódik össze, hanem a paloznaki Sáfránkert vendéglővel, a Homola Borteraszon rendszeresen megrendezett DJ a szőlőben sorozattal, illetve a Családi szürettel. A legismertebb talán mégis az évek óta nagy népszerűségnek örvendő, minden évben augusztus elején megrendezésre kerülő Paloznaki Jazz Piknik, ami amellett, hogy a térség legnagyobb zenei rendezvénye, országos szinten is színvonalas produkciókkal szórakoztatja a zene és a borok rajongóit.

 

Homola Szabolcs sokat ábrándozott arról, hogy Budapest után a Balaton-Felvidéken is gyökeret ereszthessen, és ennek nem csak gyerekkori kötődése és vitorlázó múltja volt az oka, de a borkészítés iránti elköteleződése is. Nem ismer kompromisszumot: célja, hogy a Homola Pincészet az Északi part egyik vezető borászata legyen, illetve az, hogy Paloznakot minél többen megismerjék. Talán nem véletlen, hogy az egyik legnépszerűbb boros sorozatuk a 100% borcsalád. A 100% Balaton, a 100% Rizling, a 100% Szürke és a 100% Habzó Rozé a könnyedebb, fiatalosabb, frissebb borok kedvelőinek kedvence. Sokan mégis a komolyabb, hordós erjesztésű és érlelésű boraikat keresik, mint a Csopaki Kódex Rizling, a Sáfránkert Olaszrizling, a Hajnóczy Olaszrizling, de a Syrah, Kékfrankos és Furmint boraik, valamint a Parti Szél cuvéejük egyaránt kedvelt. A 2009-es, első szüret után 2010-ben csatlakozott a pincéhez Homonna Attila főborász, akinek kísérletező kedve, maximalizmusa jól ismert borász körökben. Neki köszönhetően a borászat évek óta készíti az ország legszigorúbb eredetvédelmi rendszerének megfelelő, magas minőségű borokat.

Homola Pince Homola Hajnóczy 2014 Hajnóczy 2014
Homola Pince Homola Hajnóczy 2015 Hajnóczy 2015
Homola Pince Homola Sáfránkert 2015 Sáfránkert 2015
Homola Pince Homola Hajnóczy 2016 Hajnóczy 2016
Homola Pince Homola Hajnóczy 2017 Hajnóczy 2017
Homola Pince Homola Sáfránkert 2017 Sáfránkert 2017
Homola Pince Homola Hajnóczy 2018 Hajnóczy 2018
Homola Pince Homola Sáfránkert 2018 Sáfránkert 2018

Homonna Attila és Zsandár Tamás is beszél a Kódex védjegyről a Kódexet bemutató kisfilmben:

Vélemény, hozzászólás?