PETRÁNYI PINCE

A Csopaki Kódex hazánk legszigorúbb eredetvédelmi rendszere. A csopaki, paloznaki, lovasi, alsóörsi, felsőörsi dűlőkről Hegybor és Dűlős bor elnevezéssel kerülhetnek palackba az olaszrizlingek és a furmintok,  Csopaki Kódex borként pedig azok, amik a Kódex szigorú előírásainak is megfelelnek. 

Alapítás éve 2001
Borász Bakó Ambrus
Saját terület 3,5 Ha
Integrált terület
Csopak Kódexte területek Szitahegy
Fő szőlőfajták az Or. Mellett Tramini, Furmint, Sárgamukotály, Syrah, Malbec
Össze palackmennyiség 25000
Egyéb területek
Vendéglátó egységek Étterem, borászat
Kincses Bolt
Éves rendezvények Vacsoraestek

A Kódex borokat készítő pincék egyike a csopaki Petrányi Pince, ahol 2000-ben készültek az első borok. A 3,5 hektár saját terület mellé 2019 óta egy hektár bérelt terület is tartozik. Minden szőlő a Szitahegyi dűlőben található, ami a Kódex besorolás alá tartozik. A Kódex borok készítéséhez másfél hektár olaszrizlinget illetve fél hektár furmintot művelnek nagy gondossággal – utóbbinak a jövőben fontos szerepet szánnak. Az elmúlt években 21-25 ezer palack bort késztettek, ezek között vannak fehér és vörös fajtaborok, fehér, rozé és vörös cuvéek, és 2019 óta már habzóbor is. Kódex borokat 2013 óta készítenek, legutóbb 3360 palack készült és várja a csopaki olaszrizling kedvelőket.

A Petrányi Pince borait 2018 óta Bakó Ambrus borász készíti – azóta jellemző egy új szemlélet, törekedve egy egységes stílusra, arculatra, a borokat kedvelő, fogyasztó és értő közönség számára is szerethető és felismerhető borok készítésére. A fehér boroknál az acéltartályra fektetve a nagyobb hangsúlyt, vöröseknél pedig az elegánsabb, “kevesebb hordó, több gyümölcs” filozófiát követve, minél többet átadva a szőlő természetes illat- és ízvilágából. A cél tiszta, érthető és fajtajelleges borok készítése, a magas minőség és az egyensúly, valamint a Szitahegyi dűlő adottságainak bemutatására a Petrányi borok által.

A Petrányi borok története tulajdonképpen egy szitahegyi sétával kezdődött. A szenvedélyes vitorlás család évtizedek óta kötődött már Csopakhoz, amikor… “Petrányi István és felesége Piroska, az ezredforduló táján egy napsütéses, nyári napon véletlen-szülte, spontán sétát tett fenn, a Szitahegyen. Gyurgyalagok az égen, mandulafák a dombon, erdőalja és igézően pazar kilátás. Ez a séta elég is volt arra, hogy a házaspár szíve örökre a Szitahegyen ragadjon. A romantikus séta közben gyorsan telt az idő. Leültek egy ponton, kéz a kézben s figyelték, ahogy a nap körbejárja a domboldalt. „Ide szőlőbirtok kell.” – határozták el együtt.”

Az ezredforduló táján alapított birtok mára 3,5 hektáros szőlőterületből és a szekszárdi Heimann Ferenc tervei alapján épült pincéből áll. Az új pincében készült első borok 2003-ban jelentek meg a piacon kereskedelmi forgalomban is. 2015-ben nyitotta meg kapuit a panorámás Petrányi Borterasz, ahová akár egy borkóstolóra, akár a hetente megújuló ételekkel előálló konyha remekeit megkóstolni is érdemes egy kitérőt tenni.

Kódex dűlők és évjáratok:

Petrányi Szitahegy 2013
Petrányi Szitahegy 2014
Petrányi Szitahegy 2015
Petrányi Szitahegy 2016
Petrányi Szitahegy 2018
Petrányi István is beszél a Kódex védjegyről a Kódexet bemutató alábbi kisfilmben:

Vélemény, hozzászólás?