SÖPTEI PINCÉSZET

A Csopaki Kódex hazánk legszigorúbb eredetvédelmi rendszere. A csopaki, paloznaki, lovasi, alsóörsi, felsőörsi dűlőkről Hegybor és Dűlős bor elnevezéssel kerülhetnek palackba az olaszrizlingek és a furmintok,  Csopaki Kódex borként pedig azok, amik a Kódex szigorú előírásainak is megfelelnek. 

Alapítás éve 1994 Tudatos birtokfejlesztés.

1972 Első területek megvásárlása.

Borász Söptei Zsolt
Saját terület 6,8 ha
Integrált terület 3 ha
Csopak Kódexte területek Nagykút, Kertmög
Fő szőlőfajták az Or. Mellett pinot blanc, chardonnay, sárgamuskotály, szürkebarát, merlot, kékfrankos
Össze palackmennyiség 40-50.000 palack
Egyéb területek Pécsely Vekeny, Balatonfüred Lapostelek, Balatonfüred Baricska
Vendéglátó egységek Söptei Étterem

A Csopaki Kódex termelőinek egyike a Söptei Pincészet, akik Csopakon, Balatonfüreden és Pécselyen közel 7 hektáron termelnek olaszrizlinget, chardonnayt, pinot blanc-t, szürkebarátot, sárgamuskotály, kékfrankost és merlot-t, de a borvidékről további 3 hektárról vásárolnak fel szőlőt. Az évi 40-50 ezer palackba egyaránt kerülnek Csopaki Kódex borok, HegyBor, BalatonBor, illetve könnyedebb és testesebb fehérborok, rozé, vörösbor, sőt, egyes években desszertbor is készül. A borász Söptei Zsolt, a családi pincészet nevét adó testvérpár egyik tagja, ő koordinálja, hogy a szőlőt teljes biológiai érettséggel szüreteljék, majd reduktív technológiával erjesszék. A fehérboroknál tartályos érlelést, míg a vörösboroknál fahordós érlelést alkalmaznak. A fehérborok érlelése 6-12 hónapig, míg a vörösboroké 18-36 hónapig tart. A pincészet filozófiája, hogy gyümölcsös, magas beltartalmú, hosszú utóízű és eltarthatóságú borokat készítsenek.

A család immár öt generáció óta foglakozik szőlőtermesztéssel, és borkészítéssel. Az ötödik generációt Zsolt, és testvére Róbert képviseli. Ükapjuk, Söptei János az 1850-es években települt át a Szombathely mellett levő Söpte községből az akkori Nemespécselyre, ahol kezdetben hobbiként művelte a szőlőtermesztést. A  család az első csopaki területet 1972-ben vásárolta meg, ezután építettek a szőlő feldolgozására és borkészítésre is alkalmas pince-présházat. A tudatos birtokfejlesztés viszont csak két évtizeddel később, 1994-ben indult el, miután borkereskedelmük jelentős eredményeket ért el, és elhatározták, hogy ők is a magyar gasztronómia szereplőivé válnak. Zsolt és Róbert ezután öt éven keresztül évente két alkalommal, összesen 3 hónapig Németországban fejlesztették szőlőművelési tudásukat, ahol teljes szemléletváltáson estek át. Nem csak a reduktív borkészítés alapjait ismerték itt meg, de egy teljesen modern, működőképes gazdasági képet is, ami miatt végül eldöntötték, hogy szőlővel, borászattal, és a szorosan hozzá kapcsolódó egész éves vendéglátással fognak foglalkozni. A fejlődés azóta is töretlen, ami a szőlőterületek bővítésére, a feldolgozóra, a technológiára, a pincére, a palackozóra és a készáruraktárra egyaránt kiterjedt.

A termesztett fajták közül az olaszrizling kapja a főszerepet, ami a balatoni kategória rendszerbe nagyon jól beilleszkedik. Ez a szőlőfajta az alapja a Csopaki Kódex boroknak, a HegyBornak és a BalatonBornak egyaránt. Egyedi ízvilágú boraik számos nemzetközi és országos borversenyen kaptak rangos elismerést.

A Söptei Pincészet tagja számos egyesületnek (Balatoni Kör, Rizling Generáció, Balaton Riviéra), kezdeményezésnek, ami a Balaton két hónapos nyári strandszezonjának megváltoztatásán dolgozik. Mindannyiuk célja, hogy a Balaton ne csak a nyári zsúfolásig telt partról szóljon, hanem az év többi hónapjáról is, vagyis az egész éves Balatonról. Mindarról a nyugodtságról, szépségről és egyedi adottságokról, amit Magyarországon egyedül a Balaton régió tud nyújtani.

A tradicionális családi gazdaságukban kialakult filozófiájuk, hogy a borászat mellett üzemeltett éttermi munkával együtt kimagaslóan hozzá tudjanak járulni Magyarország fejlődő bor- és gasztronómiai kultúrájához. Ezért mindig szem előtt tartják, hogy éttermükben olyan ízletes, és a mai kornak megfelelő ételek készítsenek, amihez balatoni karaktert hangsúlyozó boraikat hozzá tudják kóstoltatni, azaz a boraik stílusához tervezik az ételeiket. Magyaros bisztró jellegű konyhát vivő éttermük évek óta szerepel a Magyarországi Top 100-as listán.  A családi vállalkozásban a borokért Söptei Zsolt, míg az ételekért testvére, Söptei Róbert vállal kezességet.

Dűlők és borok:

Söptei Nagykút 2013 Nagykút 2013
Söptei Nagykút 2014 Nagykút 2014
Söptei Nagykút 2015 Nagykút 2015

Söptei Zsolt is beszél a Kódex védjegyről a Kódexet bemutató alábbi kisfilmben:

Vélemény, hozzászólás?