SZENT DONÁT BIRTOK

A Csopaki Kódex hazánk legszigorúbb eredetvédelmi rendszere. A csopaki, paloznaki, lovasi, alsóörsi, felsőörsi dűlőkről Hegybor és Dűlős bor elnevezéssel kerülhetnek palackba az olaszrizlingek és a furmintok,  Csopaki Kódex borként pedig azok, amik a Kódex szigorú előírásainak is megfelelnek. 
Alapítás éve 2001
Regisztrált ökológiai gazdálkodás
Borász Kovács Tamás
Saját terület 10 Ha
Integrált terület 6 Ha
Csopak Kódexte területek Kishegy
Nagykút
Szitahegy
Slikker
Fő szőlőfajták az Or. Mellett Furmint, Kékfrankos
Össze palackmennyiség 55000
Egyéb területek Tihany (4ha) Szentbékálla (1Ha)
Vendéglátó egységek Szent Donát Borkúria
Éves rendezvények Olaszrizling Szerintünk
Birtokkonyha sorozat, borvacsorák
Slow Füred
Kódex Birálat, borvacsora

A csopaki  szőlők védőszentjéről elnevezett Szent Donát Borbirtok 2001 óta készít borokat. Jelenleg 16 hektáron gazdálkodnak Csopakon, Tihanyban és a Káli-medencében, ebből két és fél hektáron a Kódex előírásait figyelembe véve. A Kódex borokba a Slikker és a Szitahegy dűlőkön termett szőlők kerülnek, de regisztrált tábláik vannak a Kishegy és a Nagykút dűlőkön is, amelyeket szintén a szigorú szabályoknak megfelelően művelnek, viszont az innen szüretelt szőlők a klasszikus Csopak hegyborba kerülnek. Az évi 50 ezer palackból jelenleg 3000-3500 a Kódex bor.

Kovács Tamás, a pincészet tulajdonosa és borásza azt vallja, hogy struktúrát nem hordóval kell építeni, hanem rövid héjon áztatásokkal és seprőn érleléssel, így a Kódex boraik nem kerülnek hordóba, minden esetben tartályban erjednek és érlelődnek. Ez igazodik a fő borászati filozófiájukhoz, miszerint a dűlők és talajon közötti különbséget a szőlő és a bor életébe történő legkevesebb beavatkozással kell megmutatni.
A mai birtok alapjait 1994-ben rakta le a tulajdonos Kovács család, de a felmenők szőlőhöz és borhoz való kötődése jóval korábbról ered. A csopaki eredetű apai ágról és a káli-medencei anyai ágról is magukkal hozták a szőlő és a bor szeretetét és a borkészítés hagyományát.
Az első borok 2001-ben készültek, de a birtok fő épülete és a földalatti pincerendszer első része 2002-ben épült. Akkoriban az éves termés 8-10 ezer palackot adott, de a 3 hektáros birtok évről évre nőtt, így a palackszám is egyre gyarapodott. 2006-ban a dűlős referencia borok már a hazai top éttermek borlapjára is felkerültek, sőt, külföldre is eljutottak, és ekkor épült meg az új pinceág tetején a ma oly népszerű étterem alapjait jelentő konyha és terasz.
A pincészetet a család részéről a kezdetektől Kovács Tamás vezette, és ő az egyik alapítója is a Csopaki Kódexnek, ennek a magas minőségű dűlős Csopaki borok termelésére kidolgozott védjegyoltalmi rendszernek, amit 2011-ben hoztak létre a környék vezető termelői.
A klasszikus Csopak hegyborok és Kódex dűlőválogatások mellett a 2013-as évjárattól készülnek a Szent Donát első MÁRGA és MAGMA talajválogatásai. 2017-ben a birtok tovább bővült a Káli-medencében, ezzel egyidőben pedig elkezdődött a Szent Donát szőlőinek regisztrált ökológiai gazdálkodásba vonása. A 16 hektáros birtok pedig további pincebővítés előtt áll…

Kódex borok és évjáratok:

Szent Donát Birtok Kishegy 2013
Szent Donát Birtok Kishegy 2015
Szent Donát Birtok Slikker 2015
Szent Donát Birtok Szitahegy 2016
Szent Donát Birtok Slikker 2016
Szent Donát Birtok Slikker 2017
Szent Donát Birtok Szitahegy 2017
Szent Donát Birtok Slikker 2018

Kovács Tamás is beszél a Kódex védjegyről a Kódexet bemutató alábbi kisfilmben:

Vélemény, hozzászólás?